juni 12, 2024

Van alles!

Voor informatie

1groendak

Wat is een sedumdak nou eigenlijk?

Wat is een sedumdak en wat voor functie biedt het voor jouw dak? Heel simpel gezegd is een sedumdak een dak dat begroeid is met verschillende vetplantjes. Die vetplantjes hebben verschillende functies voor ons als mens en voor het milieu. Het fijne van deze vetplantjes is dat ze niet zo veel tijd en aandacht nodig hebben en best makkelijk te onderhouden zijn. De vetplantjes kunnen het wisselvallige klimaat aan en zijn makkelijk in onderhoud, ze kunnen zelfs tegen de zware regenbuien van Nederland en België. Dat is best fijn he? Wat zijn nog meer voordelen van een sedumdak en wat zijn vetplantjes nou eigenlijk?

Wat is een vetplantje?

Vetplantjes, die kunnen tegenwoordig ook op jouw dak gevestigd worden en kunnen verschillende voordelen bieden. Wat zijn vetplantjes nou eigenlijk en wat biedt het? Een vetplantje is simpel gezegd een plant die is aangepast om te overleven in een droge omgeving. Door deze aanpassing hebben de vetplantjes vaak dikkere bladeren waarin water kan worden opgeslagen zodat ze drogere periodes tegemoet kunnen gaan. Het water slaan ze vaak op in de bladeren, de stengels of de wortels. Vetplanten groeien langzaam, maar helpen het milieu wel ontzettend.

Het aanleggen van het dak

Natuurlijk, kan je het wel interessant vinden om een sedumdak neer te leggen, maar het moet wel kunnen op jouw dak. Voor je het groendak kan aanleggen moet er eerst gekeken worden of dat überhaupt kan. Vooral de stevigheid van het dak is van belang bij het controleren van het dak. Naast de planten zelf is het natuurlijk ook van belang om een goede, maar vooral ook stevige bodem te hebben. Een goede afvoer is van belang daarbij, zodat er geen lekkages komen. Verder, moeten de plantjes ook niet te veel water krijgen want anders heb je het risico op mos. Wanneer je een groendak aanlegt, moet alles dus heel precies en nauwkeurig gaan.