juni 23, 2024

Van alles!

Voor informatie

tekst nakijken

Tips voor teksten nakijken?

Nakijken is het nagaan of iets in orde is. Als je teksten nakijkt, ga je na of alle zinnen kloppen, of er geen spelfouten in staat, of alles goed geformuleerd is, of de interpunctie correct is en of er geen grammaticale zin fouten in de tekst staan. Dit is natuurlijk erg belangrijk als je teksten gaat publiceren of bijvoorbeeld mails moet versturen. Hier wat tips voor tekst nakijken.

Printen

Onze ogen en hersenen zijn niet getraind in het lezen van teksten op beeldschermen. Uit onderzoek blijkt dat schermen onrustig zijn voor onze ogen en hersenen en we bovendien worden afgeleid door bijvoorbeeld de cursor. We gaan dan scannen in plaats van lezen, waardoor je juist de details en de fouten mist. Het is dan beter om je tekst van papier te lezen. Print je liever niet, omdat het niet milieuvriendelijk is, dan is een grotere regelafstand en het lezen op een ander apparaat ook een optie. 

Opmaak

Zodra iets bekend is, gaat onze grijze massa over op de automatische piloot. Print je jouw tekst in het blauw of rood, dan gaan de inwendige alarmbellen rinkelen. Je hersenen herkennen het beeld niet meer en moeten ineens beter opletten. Hetzelfde geldt voor een vreemd lettertype en een grotere regelafstand. 

Hardop lezen

Als je jouw tekst hardop lees, zeggen en horen jouw hersenen dat tegelijkertijd. Dit is veel effectiever dan alleen lezen.