juni 15, 2024

Van alles!

Voor informatie

zit sta bureau elektrisch

Tips voor het inrichten van een ergonomische en functionele werkplek met een zit sta bureau.

Een goed ingerichte werkplek is essentieel voor zowel comfort als productiviteit, vooral als je gebruikmaakt van een zit sta bureau, ook wel bekend als een in hoogte verstelbaar bureau. Het creëren van een ergonomische en functionele werkplek kan helpen om de juiste lichaamshouding te behouden, fysieke klachten te verminderen en de efficiëntie te verhogen. Hier zijn enkele tips om jouw werkplek optimaal in te richten.

Ergonomische posities instellen

Kies de juiste hoogte: Stel je zit sta bureau in op de juiste hoogte, zowel voor zittend als staand werken. Bij zitten moeten je armen een hoek van 90 graden vormen en moeten je voeten plat op de grond rusten. Bij staan moeten je ellebogen ook een hoek van 90 graden vormen wanneer je je handen op het bureau plaatst. Experimenteer met verschillende hoogtes totdat je de meest comfortabele positie vindt.

Ergonomische stoel: Gebruik een ergonomische stoel in combinatie met je zit sta bureau. Een goede stoel biedt ondersteuning aan je onderrug, heeft verstelbare armleuningen en is in hoogte verstelbaar. Zorg ervoor dat de stoel goed aansluit bij je lichaam en dat je comfortabel zit.

Monitorpositie: Plaats je monitor op ooghoogte, zowel bij zittend als staand werken. Hierdoor voorkom je nek- en oogbelasting. Gebruik indien nodig een monitorstandaard of verstelbare monitorarm om de juiste positie te bereiken.

Toetsenbord en muis: Plaats je toetsenbord en muis binnen handbereik en op een comfortabele hoogte. Je polsen moeten in een neutrale positie zijn en je armen moeten ontspannen rusten op het bureau. Overweeg het gebruik van een ergonomisch toetsenbord en muis om de belasting op je polsen en handen te verminderen.

Houd je bureau georganiseerd

Bureau-organisatie: Houd je bureau georganiseerd en vrij van overtollige rommel. Gebruik kabelbeheer om snoeren en kabels netjes weg te werken. Plaats de meest gebruikte items binnen handbereik en zorg voor voldoende opbergruimte om je werkplek geordend te houden.

Verlichting: Zorg voor goede verlichting op je werkplek om oogvermoeidheid te voorkomen. Natuurlijk licht is ideaal, maar als dat niet mogelijk is, kies dan voor een bureaulamp met een instelbare lichtintensiteit.

Beweging aanmoedigen: Maak gebruik van de mogelijkheid om te staan en bewegen tijdens het werken aan je zit sta bureau. Maak regelmatig gebruik van sta-pauzes, loop af en toe rond en voer strekoefeningen uit om de bloedcirculatie te stimuleren en spierspanning te verminderen.