juni 18, 2024

Van alles!

Voor informatie

nieuw-huis-bouwen

Levensloopbestendige huizen gaan een leven lang mee

Levensloopbestendig bouwen begint voor steeds meer mensen die een eigen woning uit de grond willen laten stampen belangrijk te worden: het is een manier om je voor te bereiden op aankomende levensfasen. Wanneer mensen op leeftijd beginnen te raken, hebben ze vaak meer moeite met dingen die voorheen gemakkelijk waren, zoals het op- en aflopen van een trap. Verhuizen naar een specifieke seniorenwoning is niet nodig, wanneer een huis al levensloopbestendig gebouwd is. Het voordeel: je kunt zo lang mogelijk blijven wonen op de plek die je zelf uitgekozen hebt. Wat eigenschappen maken een nieuwbouwwoning nu levensloopbestendig?

Speciale aanpassingen voor de oude dag

Zoals geschreven, traplopen kan wat moeizamer worden wanneer de seniorenleeftijd wordt bereikt. Een levensloopbestendige woning heeft daarom altijd een ruime begane grond, waarin plek is voor zeker één slaapkamer en een badkamer. De bovenverdiepingen kunnen dan worden ingericht als hobbykamers of logeerkamers. Leuk, voor wanneer de kleinkinderen willen komen logeren. In sommige woningen kan een eigen lift naar boven ingebouwd worden.  Levensloopbestendige woningen hebben bovendien brede gangen dan standaardwoningen. Een levensloopbestendige woning wordt tevens onderhoudsvriendelijk gemaakt, zodat je niet op je oude dag nog het dak op hoeft te klimmen. Daarmee wordt het mogelijk om langer in hetzelfde huis te blijven wonen.

Verkrijgbaar in allerlei smaken en stijlen

Wie denkt dat een levensloopbestendige woning er saai uit moet zien, komt bedrogen uit. Het gaat hier niet om suffige bejaardenappartementjes of praktische bungalows. Een levensloopbestendig huis kan in veel verschillende stijlen worden opgetrokken: bijvoorbeeld als notariswoning of herenhuis, maar ook zeker in de stijl van een schuurwoning of in een moderne stijl. Ook als je nog jong bent en een gezin wilt stichten kan het een goed idee zijn om alvast een seniorenwoning te laten bouwen: het is je eigen plek, die wil je toch voor geen goud verlaten? Zie het vooral als een extra zekerheid voor later.