juni 12, 2024

Van alles!

Voor informatie

ptss

Hoe herken je PTSS syndroom?

Als je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, kan het zijn dat je het PTSS syndroom krijgt. Dit hoeft echter lang niet altijd het geval te zijn. Hoe herken je nu of je inderdaad het PTSS syndroom hebt? In dit artikel lees je hier meer over.

Wat zijn de symptomen van PTSS?

Om erachter te komen of je PTSS hebt is het belangrijk om te weten wat de symptomen zijn. Dit zijn de klachten die kunnen voorkomen.

  • Stressklachten die na het trauma zijn begonnen;
  • Prikkels vermijden die herinneringen aan de traumatische gebeurtenis oproepen;
  • Steeds weer opnieuw in gedachten het trauma beleven;
  • Sombere stemming en prikkelbaar.

Als je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt en een of meerdere van deze symptomen ervaart, kan het zijn dat er inderdaad sprake is van het PTSS syndroom. Het is dan aan te raden om langs een arts te gaan, zodat dit ook gediagnosticeerd kan worden. Vervolgens kun je ook starten met een behandeltraject.

ptss

Wat kun je zelf doen bij PTSS?

Het is altijd goed om je te laten behandelen bij PTSS, maar er zijn daarnaast ook een aantal dingen die je zelf kunt doen. Zo is het belangrijk om voldoende rust te nemen en te zorgen voor voldoende ontspanning. Zorg er ook voor dat je gezond eet. Daarnaast is het goed om met familieleden, vrienden of lotgenoten over de traumatische gebeurtenis te praten. Zo kun je de gebeurtenis namelijk beter verwerken.