juni 12, 2024

Van alles!

Voor informatie

Cement: de bouwkundige alleskunner

Cement is een veelgebruikte stof in de bouw. Het woord is afgeleid van het Latijnse caementum, wat staat voor het verbinden van uitgehouwen bouwwerken. Cement wordt vooral als bindmiddel gebruikt, zoals het aan elkaar metselen van stenen. Tegenwoordig wordt cement echter ook steeds meer gebruikt als sfeerelement binnenshuis. Denk bijvoorbeeld aan cement muur badkamer. Cement geeft je badkamer namelijk een stoere look waardoor het vooral populair is bij de industriële woonstijl.

Waar wordt cement voor gebruikt?

Cement is al tientallen jaar een stabiele factor in de bouwwereld. Door cement konden vele woningen en andere gebouwen gebouwd worden. Met cement kunnen bakstenen aan elkaar verbonden worden. Ook wordt het gebruikt als sfeerelement, zoals cement muur badkamer. Verder wordt het ook steeds meer gebruikt als grondstof voor mortel en specie. Cement is een steenachtige massa die je kunt gebruiken onder droge en natte omstandigheden. Het is een stof die ook gebruikt wordt bij de productie van beton. Beton wordt veel gebruikt bij de woningbouw en is een stevige basis voor een vloer. Cement is een van de grootste bestanddelen van woningen in de traditionele woningbouw.

Het natuurkundige proces achter cement

Cement is dus een belangrijk bindmiddel in de woningbouw. Gecombineerd met water wordt het een plastische massa. Tijdens dit proces ontstaat er een chemische reactie die ervoor zorgt dat het cement verhard. Als je eenmaal de juiste hoeveelheid cement hebt, moet je het in beweging houden en roeren zodat het niet hard wordt. Als je weer water toevoegt aan al hard geworden cement, wordt het niet meer zacht. Extra water houdt niet tegen dat het cement hard wordt. Bovendien zorg je er met extra water voor dat de verhoudingen tussen het water en cement niet meer juist zijn waardoor de kwaliteit van het cement verslechterd. Cement wordt echter niet meteen steenhard; als cement eenmaal op de juiste plek is aangebracht kan het verhardingsproces enkele uren in beslag nemen.